Yoğun iş hayatı ve trafikte geçirilen süre kişilerin hareketsiz kalmasını ve zamanla vücutlarının bazı bölgelerinde yoğun yağlanmalar yaşamasına neden olabilir. Vücutta oluşan yağların alınmasında ise birçok farklı yöntem kullanılır. Bu yöntemlerden biri olan liposuction; lazer, vakumlama ve ses dalgaları gönderme gibi farklı tekniklerle yağların ameliyat esnasında yakılarak giderilmesini sağlar.
Liposuction işlemleri nasıl uygulanır? Uygulama teknikleri kişiler için hangi noktalara göre belirlenir?
Liposuctiona Hangi Durumlarda İhtiyaç Duyulur?
Liposuction işlemlerine; özellikle kişilerin diyet ve spor yaptığı hâlde bazı bölgelerde yağlanmaların gitmediği durumlarda ve yoğun iş hayatından kaynaklı olarak ihtiyaç duyulabilir. Bunun yanı sıra kaslı vücut şekillendirme işlemleri için de uygulanır. Hareketsiz kişilerde bu işlem sonrasında yağ yakımını görmek, onlarda spor yağmaya dair motivasyon oluşturabilir.
Liposuction işlemi için kişi incelenirken herhangi bir kilo sınırı belirlenmez. Hastanın zayıf ya da kilolu olması bir belirleyici değildir. Hastanın talebi doğrultusunda plastik cerrah ve ekibinin yaptığı değerlendirmeler sonrasında işlemin uygulanıp uygulanmayacağına ve uygulanma şekline karar verilir.
Liposuction Nasıl Uygulanır?
Genel anestezi ile uygulanan liposuction, ilk olarak belirlenen bölgenin bir sıvı ile şişirilmesiyle başlar. Vakumlama makinesi çalıştırılarak ciltte açılan küçük kesilere kanül adı verilen metal borular girip çıkarılır. Bu esnada metal boruların içinden vakumlama yapılarak yağlar emilir. Yağların tamamen emilmesi amaçlanmaz. Cildin ihtiyaç duyduğu esneklikte bırakılmasıyla belirlenen miktarda yağ emilir.
Vakumlama yönteminin yanı sıra geliştirilen ses dalgalarıyla ve lazerle de liposuction işlemleri yapılabilir. Lazer liposuction uygulamalarında, vakumlama işlemlerinden daha küçük kesiler açılarak ve daha ince kanüller kullanılarak operasyon gerçekleştirilir. Klasik yönteme göre iyileşme süreci hızlıdır ve morluk oluşumu görece daha azdır.
Liposuction Hangi Bölgelerde Uygulanır?
Liposuction ihtiyaç duyulan neredeyse her bölgede uygulanabilen bir yöntemdir. Kullanılan tekniğe göre uygulama bölgeleri değişiklik gösterir. Örneğin lazer liposuction çene altında uygulanmaz. Özellikle insanların sıklıkla tercih ettiği bölgeler ise şunlardır:
Karın
Basen
Kol
Çene altı (vakumlama yöntemi)
Kalça
Erkeklerde göğüs küçültme işlemleri
Liposuction Ameliyatı Sonrası Süreç
Liposuction sonrasında korse kullanımı oldukça önemlidir. Liposuction yapılan alana göre ve cildin durumuna göre bir ile iki ay arasında kullanılması gerekir. Korse kullanımında vücudun yanlış şekil almasının önüne geçmek için bazı destekleyici tıbbi kartonlar kullanılabilir. Ameliyat sonrası ilk günün ağrılı geçmesi olasıdır. Doktorun yazmış olduğu ağrı kesici ilaçlarla ağrı büyük ölçüde giderilir.
Deri içinde sıvı toplanmasının önüne geçmek için ameliyattan birkaç gün sonra masaj uygulanır. Bu masaj eğitim almış kişiler tarafından yapılır. Birkaç hafta süren masajla hastanın iyileşme süreci hızlanır, sıvı toplanması azalır ve hasta kendini daha iyi hisseder. Hastanın aktif olarak işe dönmesi bir iki hafta içinde gerçekleşebilir. Kan basıncının artıp ödem oluşmasının önüne geçmek için hasta bir ay boyunca spor yapmamalıdır.
Liposuction; Vücut hatlarından memnun olmayan kişiler için özel geliştirilmiş bir yağ aldırma uygulamasıdır. Liposuction uygulamasıyla yağların vakum yöntemiyle emilimini hedeflemektedir.
Vücut hatlarının şekillendirilmesi için yapılan cerrahi müdahale sonrasında kişiler diyet ve sporlar vermek istediği yağları kolayca vücudundan atabilmektedir.
Kesinlikle bir zayıflama operasyonu olarak görülmemelidir ve kişilerde olan inatçı yağların uzaklaştırılması işlemidir.